Kešu oříšky si našly u českých spotřebitelů své místo a není divu. Nejen že jsou velice chutné, ale mají mnohé využití, ať už v jejich syrové podobě, nebo jako surovina pro přípravu výživných snídaní, dezertů či jako pochutina k nápojům všeho druhu. Čím si nás kešu oříšky získaly, co obsahují a proč je vhodné je zařadit do našeho jídelníčku?
Co obsahují kešu oříšky a proč je jíst
Kešu jsou považovány za superpotravinu a důvodů k tomu je hned několik. Co obsahují kešu a jaké jsou účinky kešu oříšků?
1) Snižování LDL cholesterolu – možná už jste slyšeli o LDL cholesterolu jako o tom špatném, jehož zvýšené hladiny mají negativní vliv na srdce a cévy. Kešu oříšky díky obsahu sloučenin fytosterolů zabraňují vstřebávání cholesterolu a podporují růst hladiny HDL „hodného“ cholesterolu.
2) Prevence vzniku žlučových kamenů – s LDL cholesterolem také souvisí vznik žlučových kamenů. Především u lidí středního věku, kteří mají navíc problémy s játry, je riziko vzniku žlučových kamenů vyšší. Látky obsažené v kešu ořeších napomáhají snižování tohoto rizika.
3) Hladina volných radikálů – kešu ořechy jsou plné antioxidantů, jejichž zásluhou je snižování množství volných radikálů v těle, které dle výzkumů mohou stát za vznikem rakoviny
4) Osteoporóza – neboli řídnutí kostí. Kešu obsahují také vitamín K a minerály vápník, hořčík a draslík, které napomáhají udržovat zdravé kosti.
5) Zdravé srdce i mozek – obvykle v potravě nemáme dostatek omega 3 mastných kyselin, které jsou důležité jak pro správné fungování mozku, tak i srdce. Kromě ryb a lněného semínka najdete vysoký obsah právě v kešu.
6) Snížení hypertenze – kešu oříšky jsou také plné hořčíku, jehož nedostatek může být příčina vysokého tlaku či srdeční arytmie. Snížená hladina hořčíku se také projevuje jako únava, proto je ideální kešu mlsat i v době zvýšeného stresu, ať už fyzického, či psychického.
Kde rostou kešu oříšky
Kešu oříšky rostou po celém světě v oblasti tropů, největšími producenty jsou Indie, Indonésie, Brazílie, Mosambik, Nigérie nebo Vietnam. Najdete je na stálezeleném stromě s názvem Ledvinovník západní. Ledvinovníků je však několik druhů a některé rostou až do výšky 50 metrů.
Výživové hodnoty kešu
100 g kešu v syrovém stavu obsahuje:
Energetická hodnota | 583 kcal |
Bílkoviny | 17 g |
Sacharidy | 26 g |
Cukry | 5 g |
Tuky | 46 g |
Vláknina | 2 g |
S kešu se dá kouzlit
Kešu oříšky se dají jíst v mnoha podobách. Oblíbené je kešu máslo, nejen alergikům na laktózu skvěle poslouží kešu mléko, ale i ti s intolerancí či alergií na lepek ocení kešu mouku, z které se dají připravit výborné dorty a další dezerty. Jako snack k pivu či vínu se hodí i pražené kešu. A na svačinku určitě zachutná kešu pomazánka.
Alergie na kešu
Lidé trpící alergiemi na pyly, mohou přehnaně reagovat i na ořechy, včetně kešu. Obvykle se alergie projeví už v dětství a přenáší se do dospělosti.
Alergie na kešu se projeví do dvou hodin po konzumaci a má různé projevy. Od těch lehčích, jako je svědění kůže či otok rtů přes pocit napětí v oblasti krku či hrudníku až po zduření jazyka či hrdla, což může vést k problémům s dýcháním, nebo nebezpečně velkému snížení krevního tlaku. Objevit se mohou také střevní potíže.
Kešu v těhotenství
Pokud netrpíte alergií na ořechy, je konzumace kešu v těhotenství nejen bezpečná, ale i prospěšná, tady jsou některé z důvodů:
- Díky obsahu hořčíku kešu snižuje křeče, které se objevují u těhotných především od druhého trimestru v noci či ráno s probuzením
- Vápník je důležitý nejen pro kosti matky, ale i vývoj kosterní soustavy plodu
- Omega 3 mastné kyseliny mají pozitivní vliv na vývoj mozku plodu