Užíváte nebo se chystáte užívat vitaminy? Víte, jaký je jejich původ, jaké výhody a nevýhody mají různé formy a jaký je rozdíl mezi syntetickými a přírodními? Čtěte dál a vše se dozvíte.
Protože vitaminy jsou přirozené látky obsažené v běžné potravě, procházejí samozřejmě výživové doplňky obsahující vitaminy, které užíváte jako tablety, prášky, kapsle nebo roztoky, ze stejných pramenů. I když se část vitaminů vyrábí synteticky, většina z nich představuje extrakt z přírodních látek.
Například vitamin A se obvykle získává z rybího tuku, komplex vitaminu B z kvasnic nebo z jater, vitamin C většinou ze zralých červených šípků. Vitamin E je extrahován ze sójových bobů nebo pšeničných klíčků.
Každý z nás má jinou potřebu a dává přednost jiné formě, proto tomu výrobci vyhovují a vyrábějí vitaminy v nejrůznějších variantách. Nejčastější a nejvíce oblíbenou formou jsou tablety. Je možné je dobře uchovávat a mají delší životnost.
Vitaminy rozpustné v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K potřebují ke správnému vstřebávání právě tuk. Jsou též k dispozici v suché formě nebo rozpuštěné ve vodě pro osoby, které nesnášejí tuk nebo u nichž je kontraindikováno podávání olejových látek. Nejvhodnější je použití v suché formě. Přijímáte-li netučnou stravu a současné užíváte tyto vitaminy nebo jejich doplňky, dejte přednost suché formě.
Jaký je rozdíl mezi synteticky vyrobenými nebo přirozenými vitaminy? I když synteticky vyrobené vitaminy a minerály jsou chemicky stejné, a i dokonce levnější, přirozené mají podle řady ukazatelů lepší účinky. Způsobují to další účinné látky, jež vitaminy doprovázejí a které také často spolupůsobí.
Synteticky vyrobená látka může vyvolat reakci u přecitlivělé osoby, zatímco přirozený materiál je snášen bez obtíží, i když obě látky mají stejné chemické složení. Na druhé straně osoby alergické na rostlinné pyly mohou trpět při užívání přírodního rostlinného vitaminu C některými příznaky přecitlivělosti. Nicméně všichni, kteří zkusili oba druhy vitaminu, mohou dosvědčit, že se po přírodních preparátech objevuje méně zažívacích obtíží než po umělých, a i méně toxických příznaků při užívání vysokých dávek.
Nejen vitaminy, ale i další látky pomáhají v prevenci nemocí. Víte, co jsou nutraceutika?
Naučte se, jak správně uvařit rýži v hrnci, troubě, rýžovaru či mikrovlnce. Objevte nejlepší metody…
Chcete-li zaujmout své okolí nebo máte-li rádi oblečení, které je jedinečné, je personalizované oblečení ideální…
Aktivní uhlí z Japonska odstraňuje chlór, těžké kovy a obohacuje vodu o minerály. Přečtěte si,…
Kustovnice čínská (goji) podporuje imunitu, zlepšuje zrak a pomáhá trávení. Zjisti více o jejích účincích…
Kdy a jak správně stříhat trvalky, okrasné trávy i ovocné stromy? Zjistěte tipy pro zdravý…
Tipy na správnou zálivku, vlhkost, světlo a ochranu před škůdci, aby vaše rostliny zůstaly zdravé.