Zdraví a krása

Vitaminy jako doplňky stravy: Jakou volit formu a co jejich původ?

Užíváte nebo se chystáte užívat vitaminy? Víte, jaký je jejich původ, jaké výhody a nevýhody mají různé formy a jaký je rozdíl mezi syntetickými a přírodními? Čtěte dál a vše se dozvíte.

Původ vitaminů

Protože vitaminy jsou přirozené látky obsažené v běžné potravě, procházejí samozřejmě výživové doplňky obsahující vitaminy, které užíváte jako tablety, prášky, kapsle nebo roztoky, ze stejných pramenů. I když se část vitaminů vyrábí synteticky, většina z nich představuje extrakt z přírodních látek.

Například vitamin A se obvykle získává z rybího tuku, komplex vitaminu B z kvasnic nebo z jater, vitamin C většinou ze zralých červených šípků. Vitamin E je extrahován ze sójových bobů nebo pšeničných klíčků.

Proč se objevují vitaminy v různých formách?

Každý z nás má jinou potřebu a dává přednost jiné formě, proto tomu výrobci vyhovují a vyrábějí vitaminy v nejrůznějších variantách. Nejčastější a nejvíce oblíbenou formou jsou tablety. Je možné je dobře uchovávat a mají delší životnost.

  • Dražé jsou obalované tablety, obal je chrání před předčasným natrávením v horních částech zažívacího traktu, kde se vitaminy pro kyselou reakci nemohou vstřebat.
  • Tobolky mají podobné vlastnosti jako tablety, používají se pro vitaminy rozpustné v tuku (A, D a E) jako olejová suspenze.
    • Želatinové tobolky se vyrábějí ze želatiny živočišného původu. Mají se chránit před světlem, chladem a vysušením, které mohou vyvolat jejich oxidaci a tím i znehodnocení.
    • Rostlinné tobolky neobsahují žádnou animální látku, jako je škrob a cukry, nebo jinou látku, která by mohla vyvolat alergii. Vyrábějí se z celulózy a rostlinných vláken stromů, odolných proti plísním. Mohou se uchovávat i při vysokých a nízkých teplotách, aniž by se nějak poškodily. Neovlivní je také suché klima, při kterém praskají želatinové tobolky. Mají však jednu nevýhodu: reagují s některými látkami, takže je lze použít jen v určitých případech; jsou také dosti drahé.
    • Jiný druh jemných želatinových tobolek má tu výhodu, že se snadno polyká, rozpouští se také až ve střevě. Vstřebává se pomaleji než vitaminy ve formě prášku nebo roztoku.
  • Použití vitaminů ve formě prášku je však výhodné proto, že účinnou látku lze podávat ve vysoce koncentrované formě a není třeba žádných dalších médií, na která by se lék vázal a jež by mohla zbytečně vyvolávat alergické reakce.
  • Roztoky se snadno mísí s vodou a jsou výhodné pro osoby, které mají obtíže s polykáním pilulek. Podávání ve sprejích do úst, nejlépe pod jazyk, lze použít tam, kde je nutná rychlá resorpce do krevního oběhu. Vitaminy se dostávají na místo působení během 15 minut. Pod jazykem je možné také rozpouštět pastilky, což se doporučuje zvláště pro vitamin B12.
  • Náplasti zaručují trvalé pomalé a pravidelné vstřebávání, jsou použitelné jen na omezený počet výživových doplňků.

Vitaminy rozpustné v tucích nebo ve vodě

Vitaminy rozpustné v tucích, což jsou vitaminy A, D, E a K potřebují ke správnému vstřebávání právě tuk. Jsou též k dispozici v suché formě nebo rozpuštěné ve vodě pro osoby, které nesnášejí tuk nebo u nichž je kontraindikováno podávání olejových látek. Nejvhodnější je použití v suché formě. Přijímáte-li netučnou stravu a současné užíváte tyto vitaminy nebo jejich doplňky, dejte přednost suché formě.

Přirozené nebo synteticky vyrobené vitaminy

Jaký je rozdíl mezi synteticky vyrobenými nebo přirozenými vitaminy? I když synteticky vyrobené vitaminy a minerály jsou chemicky stejné, a i dokonce levnější, přirozené mají podle řady ukazatelů lepší účinky. Způsobují to další účinné látky, jež vitaminy doprovázejí a které také často spolupůsobí.

  • Syntetický vitamin C je kyselina askorbová a nic více, přirozený vitamin C ze šípků obsahuje navíc bioflavonoidy a celý komplex dalších látek, které zvyšují jeho účinnost.
  • Přirozený vitamin E přináší ještě jiné druhy tokoferolů, které jeho účinnost významně potencují.

Synteticky vyrobená látka může vyvolat reakci u přecitlivělé osoby, zatímco přirozený materiál je snášen bez obtíží, i když obě látky mají stejné chemické složení. Na druhé straně osoby alergické na rostlinné pyly mohou trpět při užívání přírodního rostlinného vitaminu C některými příznaky přecitlivělosti. Nicméně všichni, kteří zkusili oba druhy vitaminu, mohou dosvědčit, že se po přírodních preparátech objevuje méně zažívacích obtíží než po umělých, a i méně toxických příznaků při užívání vysokých dávek.

Nejen vitaminy, ale i další látky pomáhají v prevenci nemocí. Víte, co jsou nutraceutika?

Daniela

Recent Posts

Jak jsem uspořádala žabkové narozeninové oslavy pro svou dceru díky produktům z Temu

Uspořádání oslavy pro dítě nemusí zruinovat rozpočet — stačí se zeptat Kamily, která připravila dceři…

33 minut ago

Jak pečovat o suchou pleť: Komplexní průvodce přírodní kosmetikou pro zdravější pokožku

Poradíme, jak na hydrataci suché pleti pomocí přírodních produktů. Objevte šetrnou péči, která zlepší stav…

3 dny ago

Vánoční skřítek s červenou čepicí aneb tradice norského nisse

Norské vánoční tradice jsou plné kouzla a pohádkových bytostí, mezi které patří i nisse –…

2 týdny ago

Rakytník od A do Z aneb vše, co by vás mohlo zajímat

Zjistěte, jak pěstovat rakytník, sklízet jeho plody a jaké jsou jeho zdravotní přínosy. Je ideální…

3 týdny ago

7 tipů na jedlé keře, které snadno vypěstujete na své zahrádce

Proč si zasadit jedlé keře a jak o ně správně pečovat? Zjistěte, které druhy jsou…

3 týdny ago

11 tipů na tinktury z bylin, plodů jedlých keřů a kořenů

Tinktury z bylinek, plodů i kořenů si připravíte doma a mohou být účinným prostředkem při…

4 týdny ago