Proč nejíst maso? Argumenty pro a proti

Otázka, zda-li jíst, nebo nejíst maso, vzbuzuje mezi lidmi rozporuplné emoce. Jedni jsou přesvědčení o blahodárnosti bezmasé diety, jiní nedají na živočišné bílkoviny dopustit. Důvodů, proč nejíst maso je sice celá řada, ale jeho konzumace může být i prospěšná. Pojďme se tedy podívat na nejčastější argumenty těch, kteří jsou pro i proti masu.

Zdravotní důvody, proč nejíst maso

Většina lékařů se shoduje na tom, že pokud vegetariáni dodržují všechna pravidla a doporučení, může být vynechání masa z jídelníčku velmi prospěšné. Vegetariánům méně hrozí kardiovaskulární choroby, nemají tolik problémy s vysokým krevním tlakem a je pro ně snazší netloustnout. Díky tomu, že vynechávají maso, také konzumují méně tuků a více prospěšné vlákniny, takže je méně často postihne rakovina tlustého střeva a konečníku.

Argumenty, proč jíst maso

Na druhou stranu existují i mnohé argumenty, proč jíst maso. Obsahuje velké množství látek, které k životu potřebujeme a bez nich brzy může naše tělo přestat správně fungovat. Vegetariánům může chybět například vitamín B12, jehož nedostatek způsobuje únavu, nespavost a oslabení organismu. Maso dodává také důležité železo, které je klíčové zejména v období růstu a při těhotenství. Vegetariánská strava proto většinou není doporučována dětem a těhotným ženám. Dále konzumací masných výrobků dostáváme do těla vápník, jód nebo vitamín D, které jsou všechny potřeba pro jeho správnou funkci. V případě, že zvolíme vegetariánskou stravu, je nutné jíst vyváženě a dát si pozor, abychom si všechny důležité látky doplnili jinými potravinami.

Konzumace masa škodí naší planetě

I to, co máme na talíři, může ovlivnit naši planetu. Živočišná produkce obecně není příliš ekologická, i když vždy záleží na konkrétním chovateli. Zejména skot produkuje velké množství metanu a na pěstování krmiv pro prasata se využívá obrovské množství vody, která potom jinde chybí, navíc se krmiva mnohdy dováží přes několik kontinentů. To, že velká část světa chce čím dál více levného masa, vede k tomu, že jsou náklady na výrobu masa neustále snižovány. S konzumací některého masa tak mnohdy dostanete i dávku antibiotik a dalších chemikálií.

Konzumace masa ale nemusí být vždy neekologická. Stačí si své maso lépe vybrat a podpořit lokální výrobce, kteří nepoužívají růstové hormony a krmí lokálními krmivy. Ano, maso bude pravděpodobně dražší, než jste zvyklí. Na druhou stranu, proč si raději nedopřávat méně masa v lepší kvalitě, a ještě tím ulehčit naší planetě.

Mezi argumenty patří i etické důvody

Velké množství vegetariánů vynechává maso i z etických důvodů. Prasata jsou mnohdy namačkaná jedno vedle druhého a živena jen pro porážku, stejně tak se zachází i s jinými druhy zvířat. I to je způsobeno požadavky lidí na stále více masa. V případě, že vaše důvody, proč nejíst maso, jsou etické, je někdy možné zvážit odběr masa od chovatele, který dopřává zvířatům důstojnější život a zajistí jim dostatek pobytu venku.

Je na každém z nás, aby zvážil všechna pro a proti vegetariánství. Pro někoho může být vynechání masa způsob, jak se zbavit zdravotních problémů a zároveň pomoci naší planetě. Vždy je ale důležité myslet také na své zdraví a v případě, že vegetariánství praktikujete, doplňovat si všechny potřebné živiny pomocí rozmanitého jídelníčku. Důležitý je i pitný režim. Víte, jak dlouho vydrží člověk bez vody?

Daniela

Recent Posts

Jak pečovat o suchou pleť: Komplexní průvodce přírodní kosmetikou pro zdravější pokožku

Poradíme, jak na hydrataci suché pleti pomocí přírodních produktů. Objevte šetrnou péči, která zlepší stav…

3 dny ago

Vánoční skřítek s červenou čepicí aneb tradice norského nisse

Norské vánoční tradice jsou plné kouzla a pohádkových bytostí, mezi které patří i nisse –…

2 týdny ago

Rakytník od A do Z aneb vše, co by vás mohlo zajímat

Zjistěte, jak pěstovat rakytník, sklízet jeho plody a jaké jsou jeho zdravotní přínosy. Je ideální…

3 týdny ago

7 tipů na jedlé keře, které snadno vypěstujete na své zahrádce

Proč si zasadit jedlé keře a jak o ně správně pečovat? Zjistěte, které druhy jsou…

3 týdny ago

11 tipů na tinktury z bylin, plodů jedlých keřů a kořenů

Tinktury z bylinek, plodů i kořenů si připravíte doma a mohou být účinným prostředkem při…

4 týdny ago

Proč jsou zakázková řešení v metalurgii klíčová?

V prostředí průmyslové výroby roste poptávka po zakázkových řešeních v metalurgii. Proč jsou taková řešení…

1 měsíc ago