Tipy a zajímavosti

Smažení na olivovém oleji je velmi zajímavým oživením kuchyně

Necháváte si olej ze středomořských plodin na studenou kuchyni a jinak používáte variantu z řepky nebo slunečnice? Možná by nebylo od věci svůj postoj změnit, protože kvalitní olivový olej se stává dobrým partnerem i pro rozpálenou pánvičku.

Pokud má nízkou aciditu, stává se univerzálem pro smažení, ať už bude na nedělním menu téměř cokoliv. Důležité také je, aby byl filtrovaný. S tím ale producenti španělské nebo italské kvality zcela samozřejmě počítají. S olivovým tajemstvím můžete i grilovat, což je skvělá zpráva hlavně pro chvilky letní pohody.

Kvalitní olivový olej můžete použít i na smažení

Zaujalo vás téma, jakým je smažení na olivovém oleji? Možná často slyšíte různé předsudky, které tvrdí, že olivový produkt patří jen k salátům a dochucuje se jím až hotový pokrm. Vězte však, že opak je pravdou! A proč se vlastně nefiltrovaný olivový olej nehodí pro smažení? Filtrovaná verze má delší trvanlivost, a především se nepřepaluje na pánvi. Jak známo, přepálené je synonymem pro nezdravé, při zahřátí na vysokou teplotu tento proces způsobují pevné částice v oleji, které se pečlivou filtrací odstraní.

Druhou věcí pak je, že nižší acidita rovná se vyšší kouřový bod. Tedy je možné zahřátí tohoto produktu i na velmi vysoké teploty bez ztráty kvality. Nefiltrovaný olivový olej je skvělý krátce po sklizni, kdy si vychutnáte jeho plnou chuť. Bohužel po pár měsících již začíná fermentovat a velmi rychle degraduje.

A jaký typ oleje si vlastně vybrat?

Pokud hledáte vhodný olivový olej na smažení, lze doporučit hlavně ten s poměrně jemnou chutí, která nepřebije připravovaný pokrm. Italové a Španělé grilují nebo smaží za pomoci této suroviny velice rádi, a to už po celé generace. Proč si z nich potom nevzít příklad? Jde o inspiraci, která je vlastně úplně zadarmo.

Koho příprava pokrmů s olivovým tajemstvím zaujala, může se dozvědět více na olivum.cz. Máte chuť i na Chorvatsko nebo Řecko, líbila se vám dovolená na jihu Evropy? Potom budete jistě vědět, že olivy se pěstují i v těchto destinacích. Stačí si jen vybrat chuť, co vás zaujme!

Helena

Recent Posts

Kintsugi: Umění opravy keramiky se zlatem

Zdůrazňuje krásu nedokonalosti. Kintsugi přijímá a oslavuje praskliny jako součást historie objektu. Přečtěte si více…

6 dny ago

Jak na Wabi-Sabi v zahradní architektuře?

Wabi-Sabi přístup klade důraz na přirozené tvary, jednoduchost a autenticitu, což se odráží v designu…

2 týdny ago

Tipy na nejlepší last minute destinace v Řecku

Čas využít některou z last minute dovolených, kdy si vychutnáte dovolenou snů za výhodné ceny.…

2 týdny ago

Wabi-Sabi: Krása tkví v nedokonalosti a pomíjivosti

Wabi-sabi je japonská filozofie a estetika, která oslavuje krásu nedokonalosti, pomíjivosti a jednoduchosti, od designu…

3 týdny ago

Jedovatý pavouk Zápřednice se šíří v Česku

Jedovatý pavouk, známý jako Zápřednice jedovatá, byl zpozorován už i v České republice. Jak jej…

4 týdny ago

Proč dát zemnímu plynu přednost před elektřinou?

V dnešní době je výběr správného zdroje energie důležitý. Zemní plyn nabízí několik výhod oproti…

1 měsíc ago