V titulku trochu přeháníme, ona to totiž není tak úplně pravda. Mor nás nikdy neopustil. I když se v České republice ani Evropě neobjevuje, případy z amerického a afrického kontinentu a z Asie nejsou až tak ojedinělé. Co je dýmějový mor a jak to s ním tedy je?

Základní fakta o moru

  • Mor je způsoben bakterií Yersinia pestis, kterou přenášejí infikované blechy především z malých savců
  • Inkubační doba moru je jeden až sedm dní
  • Existují dvě formy moru: dýmějový (bubonický) a plicní (pneumonický)
  • Bakterie je přenášena kousnutím infikovaných blech, kapénkami nebo stykem s infikovanou tkání
  • Od roku 2010 do roku 2015 bylo celosvětově zjištěno 3 248 případů nákazy, které podlehlo 584 lidí, uvádí WHO

Proč je dýmějový mor aktuálně zajímavým tématem

Poslední dny zpravodajské servery zaplavila zpráva, že se v Mongolsku objevil dýmějový mor, na který zemřel chlapec. V době koronaviru taková zpráva může všechny značně poděsit. Vždyť všichni máme slovo mor spojené se strašlivou nemocí, označovanou také jako černá smrt, která se nezastavitelně šířila ve středověku, a jen v Evropě ve 14. století zabila přes 50 milionů lidí. Navíc se na člověka dostala přenosem ze zvířat, konkrétně přes krysy a blechy. Vidíte tu paralelu s novým typem koronaviru?

Známá ohniska dýmějového moru v roce 2016

dymejovy-mor-ohniska

Zdroj: WHO

Je dýmějový mor důvod k obavám?

Zřejmě, pokud žijete v Mongolsku a živíte se svišti. Faktem je, jak informovali Novinky.cz, že případy moru v Mongolsku nebo Číně nejsou vzácné, i když ohnisek v průběhu let ubylo. Podle Světové zdravotnické organizace jsou od počátku 90. let největší ohniska v Africe, především v Kongu, na Madagaskaru a v Peru. Nemoc je však léčitelná antibiotiky a lze jí předejít preventivními opatřeními. Dle Wikipedie jsou zdrojem nemoci hlodavci, obzvláště krysy, ale také hraboši, sysli, psouni a podobní. Logickým preventivním krokem by tedy bylo primárně nejíst tyto živočichy. Avšak způsobů, jak se bakterie moru přenáší je více, viz fakta.

Už jste četli?  Smažení na olivovém oleji je velmi zajímavým oživením kuchyně