„Co mi chybí, když mám chuť na sladké?“ ptají se mnozí, když nemohou zkrotit svou vášeň pro tabulku čokolády, gumové bonbóny nebo větrník. Přitom hlavní roli hraje více faktorů. Co způsobuje neustálou chuť na sladké?
Chuť na sladké způsobuje rozkolísaná hladina cukru v krvi
Hlavním důvodem, proč vás neustále doprovází chuť na sladké jsou špatné stravovací návyky a nevyvážený jídelníček, které způsobí, že dochází k výkyvům hladiny cukru v krvi. Například sladkosti (ale nejen ty) toto zaručeně způsobují. Když kupříkladu sníte sladkou tyčinku (ta představuje jednoduché sacharidy s vysokým glykemickým indexem), cukr z ní se rychle vstřebá do vašeho krevního oběhu. Sladká tyčinka má tedy opravdu schopnost vám rychle dodat energii, ale jen na chvíli. Po tom, co se hladina cukru v krvi rychle zvedne, spustí se v těle určité mechanismy, které hladinu cukru v krvi zase sníží. A vy máte znovu chuť na sladké.
Za chutí na sladké však nehledejte jen zvýšený příjem sladkostí, nýbrž také:
- nedostatek bílkovin v jídelníčku,
- nadbytek sacharidů v jídelníčku,
- příliš dlouhé pauzy mezi jídly,
- nedostatek některých vitamínů.
Co je glykemický index?
Už jsme se zmínili o glykemickém indexu, pojďme si nyní vysvětlit, co je glykemický index.Ten pomocí svých hodnot udává, o kolik se zvýší hladina cukru v krvi po konzumaci určitých potravin. Potraviny, které mají vysoký glykemický index, mezi které patří nejen sladkosti, ale také bílé pečivo nebo brambory, mají schopnost vás okamžitě zasytit. Bohužel velmi brzy po jejich snědení budete mít zase hlad a nejspíš také chuť na sladké. Výhodnější pro vaše zdraví je konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem, mezi které patří ovoce, zelenina, tmavý chléb, ořechy nebo tmavá rýže. Energie z těchto potravin se do těla vyplavuje pozvolna, a proto vás tyto potraviny zasytí na delší dobu.
Co mi chybí, když mám chuť na sladké?
Za neustálou chutí na sladké mohou i některé chybějící látky v těle. Scházet vám může minerál síra nebo aminokyselina tryptofan, dále dusík, vápník nebo hořčík. Potřebné látky můžete doplnit zvýšeným příjmem ovoce, zeleniny, luštěnin nebo třeba mořských řas, čímž vyvážíte jídelníček a budete o krok napřed v boji proti chuti na sladké.
Je mnoha studiemi dokázáno, že únava a chuť na sladké spolu souvisí. Zvlášť pokud dlouhodobě nenaspíte více než 5 až 6 hodin denně, si tělo říká o dodání energie jiným způsobem, a to tak, že vás začne trápit hlad a mnohdy také chuť na sladké. Pokud tedy do vašeho každodenního režimu zařadíte více spánku, mohou vaše chutě na sladké odeznít nebo být přinejmenším nižší. Zvýšenou chuť na sladké může způsobovat i vaše špatné psychické rozpoložení. Je mnoha odborníky potvrzeno, že nadměrnou konzumací jídla nebo sladkého si člověk vynahrazuje nedostatek lásky svých rodičů nebo partnera. K důvodům, proč vás honí mlsná, může patřit také kojení nebo cukrovka.
Chuť na sladké při kojení není ničím zvláštním. Může za to opět větší míra únavy, stresu a rozbouřené hormony. Při kojení maminky zcela logicky sahají po rychlé energii ve formě sladkostí, čímž se ale znovu dostávají do kolotoče výkyvů hladiny cukru v krvi.
Cukrovka a chuť na sladké
Nedá se říct, že by měli cukrovkáři větší chuť na sladké. Jejich chuť na sladké může být stejná jako u toho, kdo cukrovkou netrpí. Avšak jedním z projevů cukrovky 2. typu je snížená vnímavost sladké chuti, což může být také důvodem zvýšeného příjmu sladkostí.
Jak se zbavit chuti na sladké?
Existuje řada způsobů, jak se zbavit chuti na sladké. Kromě toho, že doplníte jídelníček o potřebné bílkoviny, vitamíny a minerály, snížíte příjem sacharidů a začnete více odpočívat, existují třeba bylinky proti chuti na sladké a další látky, které vám pomohou s chutí na sladké zatočit. Když do vyhledávače zadáte spojení chrom a chuť na sladké, zjistíte, že právě chrom přispívá k udržení normální hladiny cukru v krvi a díky tomu částečně tlumí chuť na sladké. Je proto častým doplňkem redukčních diet.
Z bylinek a koření vás chuti na sladké pomůžou zbavit:
- muškátový oříšek (pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu v těle a tím udržet vaše chutě na sladké na uzdě),
- zázvor (tlumí chuť na sladké),
- skořice (má schopnost snižovat glykemický index potravin),
- pískavice řecké seno (pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi).
Pro shrnutí chuť na sladké způsobují tyto faktory:
- výkyvy hladiny cukru v krvi (ty způsobuje nevyvážený jídelníček, nedostatek bílkovin a nadbytek sacharidů),
- chybějící vitamíny a minerály,
- stres a únava,
- špatné psychické rozpoložení,
- cukrovka,
- kojení.
Existuje spoustu způsobů, jak předcházet chuti na sladké, jehož konzumace komplikuje hubnutí a vůbec není zdravá. V první řadě je potřeba upravit jídelníček, zařadit do vašeho režimu více odpočinku a snažit se sladkosti konzumovat co možná nejméně. V tom vám mohou pomoct různé přírodní látky, které chuť na sladké přirozeně snižují. Také pohyb může být velkým pomocníkem, protože se při něm vyplavují hormony štěstí a vy budete díky tomu v lepší psychické pohodě. Chuť na sladké je někdy také pouze zvyk, jako například oběd a sladká tečka. U zvyků je nejlepší vyměnit je za jiné – například místo sladké tečky procházka.
Zajímá vás, jak si poskládat jídelníček na míru, abyste zatočili s chutí na sladké? Přečtěte si recenzi kurzu sestavení jídelníčku. Sladké je mnohdy na vině nechtěných faldíků – zjistěte, jak se zbavit tuku na břiše a bocích a jak takové nedostatky zakrýt správně vybranými šaty nebo sukní.