Dobře načepované pivo chutná a vypadá prostě dokonale. Ale jak toho docílit? Každý správný hospodský to ví a teď to budete vědět i vy. K tomu vám vysvětlíme, co je šnyt, hladinka i mlíko.
Co je hladinka?
Hladinka je jeden z nejrozšířenějších stylů čepování piva. K pivu je nejšetrnější. Dobře načepovaná hladinka má krásně krémovou mokrou pěnu, která pomalu dochází. Na skle po napití vytváří kroužky. Hladinka se čepuje na jeden zátah, tím si zachovává jedinečný říz a čerstvost.
Co je šnyt?
V dobách, kdy hostinští ochutnávali kvalitu nového piva při každém naražení sudu, vznikl šnyt. Jedná se vlastně o malé pivo s bohatou pěnou v půllitru. Tento styl uchovává všechny nejlepší vlastnosti piva. Šnyt má jemnější říz a je velmi oblíbený u pivních znalců.
Co je mlíko?
Druh čepování piva jménem mlíko se vyznačuje krémovou až smetanovou pěnou, která v půllitru připomíná mléko. Po chvíli se část pitné pěny změní v pivo. Obsah piva v půllitr je zhruba 0,3 litru, tedy podobně jako u šnytu. Mlíko má trochu sladší chuť než hladinka, nejlépe uděláte, když takto natočené pivo vypijete na jeden zátah.
Co je čochtan?
Pravým opakem mlíka je čochtan, což je pivo natočené úplně bez pěny. Takové pivo obsahuje nejvíce přírodního CO2 ze všech zmíněných stylů čepování. Nevýhodou čochtana bývá, že bez pěny pivo rychle zvětrává, proto ho musíte vypít co nejrychleji.
Jak správně načepovat pivo?
Dobře natočené pivo výtečně chutná, drží pěnu a prostě dokonale vypadá. Sklenice, do které se pivo čepuje, by měla být čistá a vychlazená. Rozhodně by ale neměla být umytá za pomoci čisticího prostředku, protože to může ovlivnit chuť piva. Čepované pivo musí být vychlazené ideálně na 7 nebo 8 stupňů a procházet čistou pípou.
Jak správně načepovat hladinku?
- Upusťte trochu piva z pípy.
- K pípě přiložte půllitr pod úhlem 45 stupňů a po skle začněte čepovat s napůl otevřeným kohoutem vytvořte základ pěny.
- Kohout pak otevřete naplno a nechte ho po celou dobu ponořený pod pěnou, sklenici postupně narovnávejte.
- Po úplném naplnění půllitru zavřete kohout a ihned podávejte.
K dokonalému zážitku si můžete pivo vychutnat například s gyrosem šťavnatě připraveným na grillu.
Pár upozornění na závěr:
- Nikdy nečepujte pivo z výšky.
- Nikdy nepřelévejte pěnu.
- Nikdy pivo nečepujte do suché nebo neumyté sklenice.