Necháváte si olej ze středomořských plodin na studenou kuchyni a jinak používáte variantu z řepky nebo slunečnice? Možná by nebylo od věci svůj postoj změnit, protože kvalitní olivový olej se stává dobrým partnerem i pro rozpálenou pánvičku.
Pokud má nízkou aciditu, stává se univerzálem pro smažení, ať už bude na nedělním menu téměř cokoliv. Důležité také je, aby byl filtrovaný. S tím ale producenti španělské nebo italské kvality zcela samozřejmě počítají. S olivovým tajemstvím můžete i grilovat, což je skvělá zpráva hlavně pro chvilky letní pohody.
Kvalitní olivový olej můžete použít i na smažení
Zaujalo vás téma, jakým je smažení na olivovém oleji? Možná často slyšíte různé předsudky, které tvrdí, že olivový produkt patří jen k salátům a dochucuje se jím až hotový pokrm. Vězte však, že opak je pravdou! A proč se vlastně nefiltrovaný olivový olej nehodí pro smažení? Filtrovaná verze má delší trvanlivost, a především se nepřepaluje na pánvi. Jak známo, přepálené je synonymem pro nezdravé, při zahřátí na vysokou teplotu tento proces způsobují pevné částice v oleji, které se pečlivou filtrací odstraní.
Druhou věcí pak je, že nižší acidita rovná se vyšší kouřový bod. Tedy je možné zahřátí tohoto produktu i na velmi vysoké teploty bez ztráty kvality. Nefiltrovaný olivový olej je skvělý krátce po sklizni, kdy si vychutnáte jeho plnou chuť. Bohužel po pár měsících již začíná fermentovat a velmi rychle degraduje.
A jaký typ oleje si vlastně vybrat?
Pokud hledáte vhodný olivový olej na smažení, lze doporučit hlavně ten s poměrně jemnou chutí, která nepřebije připravovaný pokrm. Italové a Španělé grilují nebo smaží za pomoci této suroviny velice rádi, a to už po celé generace. Proč si z nich potom nevzít příklad? Jde o inspiraci, která je vlastně úplně zadarmo.
Koho příprava pokrmů s olivovým tajemstvím zaujala, může se dozvědět více na olivum.cz. Máte chuť i na Chorvatsko nebo Řecko, líbila se vám dovolená na jihu Evropy? Potom budete jistě vědět, že olivy se pěstují i v těchto destinacích. Stačí si jen vybrat chuť, co vás zaujme!